Λεύκανση Δοντιών


1. Ποια λεύκανση να διαλέξω;

Η διαδικασία απαιτεί την χρήση κάποιων ουσιών που διεισδύουν στο εσωτερικό του δοντιού καιτου αλλάζουν το χρώμα. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η λεύκανση με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

 • Στο σπίτι με προϊόντα εμπορίου
  Αυτός ο τρόπος λεύκανσης είναι και ο πιο οικονομικός, αλλα η χρήση τέτοιων λευκαντικών ουσίων μπορεί να μην είναι η πλέον κατάλληλη, καθώς δεν είναι σίγουρο εάν ο λευκαντικός παράγοντας έχει περάσει από ασφαλή ερευνητικό έλεγχο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν πρέπει να πραγματοποιείται λεύκανση χωρίς την καθοδήγηση από τον θεράποντα οδοντίατρο.

 • Στο σπίτι με νάρθηκες (μασελάκια)
  Η διάρκεια της λεύκανσης μπορεί να κυμανθεί απο 2 έως 5 εβδομάδες (ανάλογα με το πόσο γρήγορα λευκαίνει το δόντι).
  Οι νάρθηκες εμπορίου μπορεί να μην εφαρμόζουν τέλεια στα δόντια, ειδικά όταν τα δόντια δεν είναι τελείως ίσια, όποτε υπάρχει ο κίνδυνος εκροής του λευκαντικού παράγοντα με αποτέλεσμα αφενός να πραγματοποιηθεί μερική λεύκανση των δοντιών και αφετέρου να δημιουργηθεί τοπικός ερεθισμος στα ούλα. Οι εξατομικευμένοι (ατομικοί) νάρθηκες κατασκευάζονται από τον οδοντίατρο ή τον εργαστηριακό συνεργάτη μετά τη λήψη αποτυπώματος του οδοντικού φραγμού της άνω και κάτω γνάθου. Για την κατασκευή του νάρθηκα χρειάζεται 1-2 μέρες. Στη συνέχεια δίνονται στον ενδιαφερόμενο οι νάρθηκες και ο λευκαντικός παράγοντας. Ανάλογα με το είδος και την πυκνότητα του λευκαντικού ο νάρθηκας φέρεται από 1-8 ώρες την ημέρα ή κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Η επίσκεψη στο ιατρείο είναι απαραίτητη από δύο έως τέσσερις φορές για τον έλεγχο της πορείας της λεύκανσης και για το τελικό αποτέλεσμα.
 • Στο ιατρείο
  Η διαδικασία της λεύκανσης ολοκληρώνεται μέσα σε μία ώρα και όλη η διαδικασία ελέγχεται απο τον αδοντίατρο. Η διαδικασία ξεκινά με την τοποθέτηση της λευκαντικής γέλης (gel) στα δόντια, μετά την απομάκρυνση της γλώσσας και των χειλέων για να μην ακουμπήσουν στο gel και ερεθιστούν, το οποίο ενεργοποιείται με την χρήση ή όχι φωτός (αλογόνου, υπεριώδους ακτινοβολίας ή laser) Με τη χρήση των ειδικών συσκευών αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και επιταχύνεται η διαδικασία της λεύκανσης. Το κυριότερο πλέονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι πραγματοποιείται σε μικρότερο χρόνο σε σχέση με τη λεύκανση στο σπίτι. Έαν το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί τον ασθενή, ακολουθείται συμπλρωματική λεύκανση στο σπίτι με εξατομικευμένο νάρθηκα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου για μικρό χρονικό διάστημα.
  Μετά από πολύχρονες έρευνες τα λευκαντικά που χρησιμοποιούνται από τους οδοντιάτρους δεν θέτουν σε κίνδυνο τα δόντια (δεν επηρεάζουν το σμάλτο).

 

Συνοπτικά διάρκεια θεραπείας και το αποτέλεσμα

 • Λεύκανση με ZOOM!©, 45 λεπτά Μέχρι, 8 χρωματικούς τόνους
 • Λεύκανση με νάρθηκες εμπορίου, 1-4 εβδομάδες, 2-3 χρωματικούς τόνους
 • Λεύκανση με ατομικούς νάρθηκες, 1-4 εβδομάδες, 6-8 χρωματικούς τόνους
 • Λευκαντική οδοντόπαστα, 1 μήνα, 1-2 χρωματικούς τόνους
2. Όλα τα δόντια λευκαίνουν το ίδιο;

Όχι, δεν λευκαίνουν το ίδιο όλα τα δόντια.
Δείτε εδώ τον πίνακα με κάποιους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη λεύκανση.

3. Λευκαίνουν τα σφραγίσματα και οι στεφάνες (θήκες);

Μόνο τα φυσικά δόντια λευκαίνουν!!! Οι στεφάνες-σφραγίσματα δεν αλλάζουν χρώμα με την λεύκανση. Η διαδικασία της λεύκανσης είναι καλύτερο να πραγματοποιείται πριν την κατασκευή των προγραμματισμένων προσθετικών εργασιών. Σε περίπτωση που υπάρχουν ήδη προσθετικές εργασίες, η αντικατάσταση τους μετά το πέρας της λεύκανσης μπορεί να κρίνεται απαραίτητη.

4. Χρήσιμες πληροφορίες

Το ποσοστό επιτυχίας της λεύκανσης είναι 90% και το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Η διάρκεια της λεύκανσης κρατά περίπου ένα με δύο χρόνια Η συντήρηση επιτυγχάνεται πιο εύκολα και με τη χρήση λευκαντικής οδοντόπαστας που διατίθεται ή από τον οδοντίατρο ή από τα φαρμακεία και χρησιμοποιείται μια φορά την εβδομάδα. Για ένα συνεχές λαμπερό χαμόγελο συνιστάται η αναμνηστική λεύκανση κάθε 12-16 μήνες. Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε λεύκανσης μπορεί να δημιουργηθεί ευαισθησία σε κάποιο δόντι η οποία υποχωρεί με το πέρας της διαδικασίας Η λεύκανση στο ιατρείο με τη λεύκανση στο σπίτι έχει το ίδιο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

5. Σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται η λεύκανση;
 • σε εγκύους ή σε γυναίκες που θηλάζουν
 • σε δόντια με περιοδοντίτιδα
 • σε ασθενείς με υπερευαισθησία
 • σε ασθενείς με πολλές προσθετικές αποκαταστάσεις- σφραγίσματα σε πρόσθια δόντια
 • σε ασθενείς αλλεργικούς σε κάποιο ή κάποια συστατικά του λευκαντικού
 • σε παιδια κάτω των 17 ετών

Ενημερωτικό Βίντεο για την μέθοδο λεύκανσης δοντιών με την συσκευή Philips Zoom! • Odontiatriko kentro Skondras Dental Center