Επανορθωτική Οδοντιατρική

 
Με τον όρο επανορθωτική οδοντιατρική εννοούμε την οποιαδήποτε ακίνητη ή κινητή προσθετική αποκατάσταση (θήκες / γέφυρες / οδοντοστοιχίες).
 
Ακίνητη Προσθετική
 

Στεφάνη / Γέφυρα

 
Η στεφάνη (θήκη) έρχεται και αγκαλιάζει σφικτά το δόντι και έχει το σχήμα, μέγεθος και χρώμα ενός φυσικού δοντιού.

Συγκολλάται με μόνιμη κόλλα και η κατασκευή της μπορεί να ποικίλλει. Συγκεκριμένα, η μεταλλοκεραμική στεφάνη / γέφυρα αποτελείται από μέταλλο (χρωνιο- κοβαλτιούχα ή ευγενή κράματα), το οποίο στη συνέχεια καλύπτεται από πορσελάνη, ενώ η ολοκεραμική (ζιρκονία, διπυριτικό λίθιο) αποτελείται εξ ολοκλήρου από πορσελάνη.

Η γέφυρα σε δόντια χρησιμοποιείται όταν λείπει ένα δόντι και θέλουμε να καλύψουμε το νωδό διάστημα χωρίς τη χρήση εμφυτευμάτων. Είναι σαν θήκες κολλημένες μεταξύ τους, οι οποίες συγκολλώνται στα γειτονικά τροχισμένα δόντια.

Τα υλικά κατασκευής είναι τα ίδια με αυτά των στεφανών. Σε όλα τα στάδια που μεσολαβούν από το τρόχισμα, μέχρι την τελική συγκόλληση της προσθετικής εργασίας, ο ασθενής φεύγει πάντα από το ιατρείο με προσωρινές (μεταβατικές) στεφάνες / γέφυρες. Έτσι εξασφαλίζεται η αισθητική εμφάνιση του ασθενούς, ο οποίος σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, συνεχίζει κανονικά την καθημερινότητα του. Η επιλογή του υλικού και ο τρόπος κατασκευής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και η επιλογή είναι εξατομικευμένη για κάθε περιστατικό.
 

Όψεις πορσελάνης

 
Οι όψεις πορσελάνης, είναι λεπτές φλούδες από πορσελάνη, που κολλάνε μόνιμα στα δόντια και με τις οποίες μπορούμε να διορθώσουμε, με καθόλου ή με ελάχιστο τρόχισμα, αισθητικά προβλήματα. Aποτελούν μια οδοντιατρική θεραπεία κατάλληλη για να βελτιώσετε το χαμόγελο σας. Τοποθετούνται συνήθως στα μπροστινά σας δόντια και μπορούν να διορθώσουν το σχήμα, το χρώμα αλλά και την θέση των δοντιών.

Αφορούν εκείνους που θέλουν να αλλάξουν το σχήμα ή και το χρώμα των δοντιών τους, προκειμένου να βελτιώσουν ή να διορθώσουν αισθητικά το χαμόγελο τους.

Τα αισθητικά προβλήματα που συναντάμε πιο συχνά και μπορούν να διορθωθούν με τις όψεις πορσελάνης είναι:

  • Μερικώς στραβά δόντια
  • Έντονες δυσχρωμίες των δοντιών
  • Κενά (διαστήματα) μεταξύ των δοντιών
  • Υπολειπόμενοι πλάγιοι τομείς
  • Το μέγεθος των δοντιών
  • Μερικώς σπασμένα δόντια

Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να κατασκευαστούν σε πλήρη αρμονία με το πρόσωπο και τα υπόλοιπα δόντια, ώστε η παρέμβαση να μη φαίνεται σε τρίτους.

Η κατασκευή των όψεων πορσελάνης γίνεται με συγκεκριμένο πρωτόκολλο στο οδοντιατρείο μας και το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο και ακριβές, προσφέροντας ένα λευκό και ίσιο χαμόγελο.

 
Σε ποιες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούνται οι όψεις πορσελάνης;
 
Όψεις πορσελάνης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • σε δόντι που έχει ήδη μια στεφάνη
  • σε δόντι στο οποίο λείπει πολύ μεγάλο μέρος οδοντικής ουσίας
  • όταν η αλλαγή στην θέση ή στην κλίση του δοντιού προϋποθέτει σημαντική αφαίρεση της οδοντικής ουσίας του
 
 
 

Κινητή Προσθετική

 
Οι κινητές προσθέσεις είναι η μερική οδοντοστοιχία και η ολική οδοντοστοιχία. Η πρώτη στηρίζεται σε δόντια και σε ιστούς, ενώ η ολική οδοντοστοιχία εξασφαλίζει την συγκράτηση και σταθερότητα μόνο από τους ιστούς. Η λύση αυτή μπορεί να είναι μια λύση μόνιμη όταν η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δεν είναι εφικτή. Μετά την είσοδο των εμφυτευμάτων στην οδοντιατρική όλο και περισσότερος κόσμος ανατρέχει σε προσθετικές λύσεις που περιλαμβάνουν οδοντικά εμφυτεύματα.